Baggrund






Karizma er et inklusions og borgerinddragelses program, der er udviklet af Frederikshavn Kommune. Leder af programmet var tidligere kulturchef i Frederikshavn Kommune, Thomas Østergaard, i samarbejde med Teknisk Direktør Michael Jentsch, Kommunaldirektør Jane Wiis og afdelingsleder Jacob Dalsgaard. 


Programmet var aktivt i 2010 og 2011.


. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 


Projekt Karzma tager udgangspunkt i via borger- og brugerinddragelse samt støtte til oprettelse af erhvervsnetværk, at skabe og udvikle nye organisatoriske rammer for oplevelses- og kulturerhvervene. Målet er, at skabe nye jobs, nye udannelsesmuligheder og nye oplevelsesprodukter for Frederikshavn Kommunes borgere - nuværende som kommende.





Frederikshavn Kommune er som randområde hårdt ramt af globaliseringen og den internationale finanskrise. Hertil kommer en række infrastrukturelle og uddannelsesmæssige udfordringer:

1. Produktionsvirksomheder lukker eller flytter til udlandet på grund af den økonomiske krise og ønsket om at benytte den billigere arbejdskraft. Det betyder, at mange af kommunens borgere enten har eller har udsigt til at miste deres job.

2. Frederikshavn kommune har et af landets laveste uddannelsesgennemsnit. Det hænger bl.a. sammen med, at Frederikshavn kommune har få uddannelsesmuligheder, sammenlignet med andre kommuner, samt en erhvervsstruktur med mange produktions- og håndværksvirksomheder.

3. Frederikshavn Kommune har svært ved at fastholde og tiltrække unge, højtuddannede og børnefamilier. Disse grupper ser ikke Frederikshavn Kommune som et attraktivt sted, hvor der er mulighed for at udvikle og udfolde sine talenter samt bruge sin viden og uddannelse i et attraktivt job.

4.Kultur- og oplevelsessektorens mangeartede aktører (event, sport, teater, musik, museer, biblioteker osv.) opererer ofte som ”selvstændige øer” med lav grad af samarbejde og indbyrdes udnyttelse af sammenhænge og i meget ringe grad med inklusion og brugerdreven innovation på dagsordenen. Sektoren har brug for at skabe nye brugere og nye produkter gennem involvering og brugerindflydelse.

Kultur- og oplevelsessektorens vækstpotentiale og muligheder for inklusion savner med andre ord forløsning og retning. Projekt Karizma er et oplæg til at udvikle løsninger på nogle af de skitserede problemstillinger i et dynamisk samarbejde mellem offentlige og private aktører, mellem institutioner, brugere og borgere for ved socia inklusion og brugerdrevet innovation at styrke Frederikshavn kommunes potentiale som vækstkommune.

I Karizma projektet indgår desuden tværkommunalt samarbejde mellem kulturinstitutioner, kreative erhverv og udøvende kreative, i regi af Kulturaftale Nordjylland. Disse aktører vil både bidrage til projektet og få adgang til viden, kompetencer og ”best-cases”, som inspiration for det videre arbejde i hele Region Nordjylland. Kulturaftale Nordjylland ansøges om støtte og medvirken til udviklingen af projektet, som regionalt mønstereksempel, med aftalens mulighed for vidensspredning og påvirkning indeholdt.