søndag den 6. maj 2012

En Regional Affære


De regionale filmfonde i Danmark, politikere og filmbranchen var indbudt til seminar onsdag den 2. maj i Samlingssalen på Christiansborg.
Højdepunkterne var en nyligt afsluttet analyse af de oplevelsesøkonomiske aspekter af FilmFyn - samt et oplæg af Peter Aalbæk, Zentropa, der fortalte om finansiering af film i dag.

Peter Aalbæk fortalte om et fintmasket net af købmandsaftaler og snedighed i forhold til at finde de rigtige steder at lægge de forskellige filmproduktionselementer. Således foregår idéudvikling et sted i Europa, produktion et andet og postproduktion et tredie sted. I følge Peter Aalbæk er det sådan, man må tænke idag, og med de digitale muligheder, så er det egentlig heller ikke et problem. Hvad der dog er et problem, er den danske model, der umuliggør, at store produktioner foregår i DK. For det første er de danske filmfonde for små rent økonomisk - og for det andet har Danmark ikke - som stort set resten af europa - en tax-back model, der udbetaler en procentdel tilbage til produktionsselskabet, af den sum, som selskabet lægger omsætningsmæssigt.

Anna Porse Nielsen, direktør i Manto, præsenterede den nyligt afsluttede rapport om FilmFyn. Hovedkonklusionerne er, at der findes en stor kvalitativ effekt af FilmFyn - der handler om filmturisme, branding og identitet - og at faktoren for hver investeret krone er 1,8 - hvilket i forhold til europæiske gennemsnitstal på 4, efterlader et potentiale på fyn - og som Manto i en fremskrivning, derfor også hæver fra 1,8 til 2,5.

Kulturborgmester i København, Pia Allerslev præsenterede desuden en ny dansk filmfond, der er på vej: Copenhagen Filmfond - med en forventet kapital på ca. 40 mio dkk.

Konferencier Jens Gaardbo styrede deltagerne og spørgsmålene fra salen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar