onsdag den 1. december 2010

Filmhus FX: Vækst, talenter og uddannelse

FILMSATSNING / Frederikshavn Kommune

Lige nu arbejdes der med tre perspektiver op for en filmsatsning, der har potentiale til at skabe nye forbindelser mellem uddannelser, filmbranche og erhvervsliv - og at skabe ny, lokal vækst i form af viden, forretningsdannelse, samarbejde og omsætning. De tre perspektiver skal ses som en samlet pakke, hvor masser af kompetencer og uddannelsesmuligheder er tilstede, udvikles og beriger hinanden - med udgangspunkt i traditioner og historier, som er vores egne.
Og historien er netop omdrejningspunktet for denne satsning. Når man kigger på det adgangsgivende i forhold til videregående uddannelser indenfor stort set alle kunstneriske (meget bredt forstået) uddannelser, er det evnen til at kunne finde, fortælle og formidle HISTORIER, der er i fokus. 
En filmsatsning trækker på en række allerede godt etablerede aktiviteter i vores kommune - som eksempelvis filmfestival, lokalt filmnetværk, lys- og lyduddannelse, evnetuddannelse, mediefag på gymnasier og foreningslivet. Ligesom indsatsen også kan blive en arena for helt nye spillere - kulturelle, uddannelsesmæssige og virksomhedsmæssige. Det gælder eksempelvis manuskriptforfattere, produktionsselskaber, lys- og lyd firmaer, eventselskaber, uddannelsesinstitutioner og brancheforeninger.
Tre perspektiver:
Vækst / Filmland Vendsyssel
Talenter / Filmhus FX
Uddannelse / Film Kabinen
Vækst / Filmland Vendsyssel
Vi ønsker at udarbejde en strategi med et vækstperspektiv, der både er bredt og forpligter i forhold til at brande Frederikshavn/Vendsyssel/Nordjylland som et sted, hvor man kan operere, når man laver film. Vi ønsker, med afsæt i lokalt erhvervsliv, Kommunens Vækststrategi og filmbranchens parter, at skabe fordelagtige rammer og et produktionsmæssigt interessant miljø for filmmagere og filmselskaber. Målet er at udvikle regionen som attraktivt område for fremtidige nationale og internationale filmproduktioner. Af supplerende aktiviteter tænker vi på: Artist in residence, Providing/Facilitating, Afholdelse nationale begivenheder, Brancherelaterede events, Erhvervsnetværk.
Talenter / Filmhus FX
Der er et spirende filmproduktionsmiljø i Frederikshavn Kommune/Vendsyssel. Dette kan blandt andet observeres gennem ungdomsuddannelsernes mediefagslinjer, “Ungedokumentar Filmprisen” på Nordisk Filmfestival og forskellige selvigangsatte filmproduktioner blandt unge. Vi har samlet nogle af de unge, der arbejder fokuseret med filmproduktion, og etableret et “Netværk for Unge Filmmagere“. Netværket har Nordjylland/Vendsyssel som opland - med base i Frederikshavn. Netværket er nu (november 2010) i gang med at markedsføre sig selv overfor andre unge med interesse for filmproduktion i Nordjylland. Netværket afholder sin første aktivitet (workshop med Deluca Film) februar 2011.
Uddannelse / Film Kabinen
Vi ønsker at skabe et uddannelsesmæssigt tilbud for unge, der udfylder tiden mellem ungdomsuddannelsen og den videregåendeuddannelse på eksempelvis Filmskolen. Et forberedende forløb, der fokuserer på de kvalifikationer, der er adgangsgivende til videre uddannelse. Fx: Afholde kompetencegivende kurser og workshops, videndele om ledelse, organisation, fundraising og økonomi, formidle kontakt til filmuddannelser og vejlede ift. uddannelsesvalg. Vi vil involvere det professionelle film- og uddannelsesmiljø i design af kurser, workshops og etablering af kontakter til branchen. Det professionelle niveau skal involveres og inviteres som medskabere. Vi ønsker at ramme - så præcist som muligt -  de behov som uddannelser og branche efterspørger. Lokalt har vi følgende leverancesystem: EUC Nord, Eventfirmaer, Mediefagslinjer og Produktionsskoler, der vil indgå som lokal forankring og medudvikler.

Baggrund:
Strategi indenfor film udarbejdes med afsæt i kommunens vækststrategi, der har fire spor: “Oplevelse, Maritim Teknologi, Energi og Fødevarer”. I vækstsporet “Oplevelse” har kommunens Kultur og Fritidsafdeling i april 2010 introduceret Karizma - en brugerinkluderende og vækstorienteret kultursatsning, hvor FILM er et af satsområderne. 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar